Serve » Specials » Frankrijk

Bijzonder Frankrijk

Bijzonder Frankrijk Frankrijk, een westers land en niet eens zo ver weg. Toch heeft het een aantal bijzondere dingen en gebruiken die heel anders zijn dan bij ons in Nederland. Het draagt zeker bij aan de charme van Frankrijk als vakantieland. Het is een goede voorbereiding op je verblijf in Frankrijk om hier kennis van te nemen.

Hurktoilet

Geen normaal toilet of urinoir, maar een gat in de grond vergezeld van twee voetstappen. En daar moet je dan je behoefte doen. Veel mensen vinden het vreselijk, maar toch is er nog steeds niet aan te ontkomen. Omdat er geen contact is met het toilet zelf, behalve met je schoenzolen, is het een hygiënische oplossing. Vaak zijn er ook beugels aanwezig om het hurken en opstaan te vergemakkelijken.

Beleefdheid

Fransen zijn naar Nederlandse maatstaven buitengewoon beleefd. Goedendag en alstublieft zeggen in een winkel en in de horeca is heel gewoon. Waar het in Nederland ongebruikelijk is om te zeggen: ‘Goedendag, mag ik een kopje koffie alstublieft’ is het in het Frans heel gebruikelijk om te zeggen ‘Bonjour, je voudrais un café s’il vous plait’. En in sommige gevallen kan beleefdheid nog een leuk neveneffect hebben zoals op het terras waar je korting krijgt als je beleefd bent: http://www.hln.be/hln/nl/17541/Het-leukste-van-het-web/article/detail/1756463/2013/12/11/Onbeleefde-klanten-betalen-meer-in-Frans-cafe.dhtml.

Taal

Zullen we de Franse taal ooit écht onder de knie krijgen? Waarschijnlijk is wel bekend dat jeu de boules in het Frans petanque heet. In de tabel hieronder staan nog meer opvallende woorden.

FransNederlands
BonbonSnoepje
MamiOma
PapiOpa
GossesKinderen
MacDoMcDonalds
ArômeSmaak
AmateurLiefhebber
je vous laisseIk laat je alleen / ik ga er vand

Verkeersregels

Er zijn ook enkele bijzondere verkeersregels. Op de snelweg mag je 130 km per uur, behalve als het regent, dan mag je maar 110 km per uur. Het regent als je je ruitenwissers moet gebruiken. Ook met een aanhanger mag je 130 km per uur, als de combinatie auto + aanhanger niet zwaarder is dan 3.500 kg. Als beginnend bestuurder mag je altijd maar maximaal 110 km per uur.
Je moet altijd twee verse alcohol-blaastests bij je hebben. Als je er een gebruikt om jezelf te testen, bewaar deze dan als bewijs dat je er ‘ooit’ twee bij je had. Overigens lijkt dit een regel te zijn die niet wordt gehandhaaft, ook dat is typisch Frans.
Het is verboden om navigatie bij je te hebben waar flitspalen in geprogrammeerd zijn. Het is niet voldoende als de flitspaalwaarschuwingen zijn uitgeschakeld, ze mogen er helemaal niet in staan. Vrijwel alle navigatie-apps hebben de mogelijkheid om de flitspalen in Frankrijk te verwijderen.

Toetsenbord

Een Frans toetsenbord, bijvoorbeeld in het internetcafé, heeft een afwijkende indeling. In Nederland gebruiken we een Qwerty-toetsenbord, genaamd naar de volgorde van de eerste lettertoetsen. In Frankrijk gebruikt men een Azerty-toetsenbord. Heel vervelend voor degenen die blind typen.

Televisie

In de meeste Europese landen gebruiken televisies het pal-systeem. In Frankrijk is dit echter het Secam-systeem. Het komt er op neer dat het televisiebeeld op een andere manier wordt opgebouwd. Wanneer je je eigen apparatuur meeneemt om aan te sluiten op de breedbeeldtelevisie in een Frans vakantiehuis dan zal dit dus niet zonder meer werken.

Materieel erfgoed

Frankrijk is een groot land met een rijke historie. Het is logisch dat daar veel van terug te vinden is. Voor ons Nederlanders is het wel opvallend dat zo veel ruïnes uit alle tijden van de geschiedenis gratis te bezoeken zijn. Sterker nog, vaak lijken ze geheel vergeten in het buitengebied te liggen zonder dat iemand zich er om bekommert. Het Office du tourisme heeft er vaak geen informatie over en ook de reisgidsen vermelden ze niet. Maar de gemiddelde Fransman is vaak trots op zijn omgeving en weet deze pareltjes wel te vinden.

14 juli

Quatorze Juillet, 14 juli, is de nationale feestdag in Frankrijk. In het hele land wordt deze gevierd. Overal hangt de Franse vlag uit. Men viert dat op deze dag de Bastille werd bestormd en daarmee begon de Franse revolutie. Deze feestdag wordt in het hele land gevierd met groot, professioneel vuurwerk. Dit kan op de avond voorafgaand aan 14 juli of op 14 juli zelf zijn. Vaak is er ook een groot dansfeest voor jong en oud. In veel plaatsen wordt overdag ook een parade georganiseerd. Hou er dus rekening mee dat er op deze dag wegen afgesloten zijn en dat veel bedrijven en instanties gesloten zijn of een zeer beperkte bezetting hebben.

Siesta

Met name in het zuiden van Frankrijk zijn veel winkels gesloten tussen 12.00 en 16.00 uur. Als nietsvermoedende Nederlander kun je dan nog wel eens aan de gesloten deur staan. Let dus goed op de openingstijden doe het zelf in deze periode ook rustig aan. Het is immers veel te warm om je druk te maken.

Wijn

Wijn is de nationale drank van Frankrijk. Bij een echte maaltijd hoort dan ook altijd wijn, en bij bijzondere gelegenheden bij iedere gang een bijpassende wijn. De fles hoeft ook niet leeg, morgen is er weer een gelegenheid om wijn te drinken. Maar de meeste Fransen zullen op een gewone dag een 'sloeberwijn' bij de maaltijd nuttigen.
Zwarte zaterdag op de Franse snelwegen: de file ontwijken

Zwarte zaterdag op de Franse snelwegen: de file ontwijken

Zwarte zaterdag is de beruchte dag waarop iedereen tegelijk op vakantie lijkt te gaan naar het zuiden waardoor de autoroute du soleil en andere doorgaande wegen in Frankrijk totaal verstopt raken, met…
Langres, een mooie historische Franse stad

Langres, een mooie historische Franse stad

Langres is een Frans vestingstadje met een goed bewaarde ommuurde oude vestingstad. De historische binnenstad met zijn vele fraaie oude gebouwen en de schitterende vestingwerken zijn zeker een bezoek…
Gard, een mooie streek voor vakantie in Frankrijk

Gard, een mooie streek voor vakantie in Frankrijk

De Gard is een departement in Zuid-Frankrijk, gelegen ten zuiden van de in Nederland veel bekendere Ardeche. Toch weten vele Nederlanders deze mooie streek te vinden en terecht. De Gard heeft veel te…
Var, een vergeten streek in Zuid-Frankrijk

Var, een vergeten streek in Zuid-Frankrijk

De Var is een departement in de regio Provence-Alpes-Cote d’Azur in Zuid-Frankrijk. Het is niet zo bekend bij Nederlanders, terwijl er toch zo veel te beleven is op het gebied van natuur en cultuur. W…
Traditioneel eten en drinken in Frankrijk

Traditioneel eten en drinken in Frankrijk

Frankrijk staat bekend om zijn lekkere eten en drinken en de Fransen zijn er terecht trots op. Ze geven veel geld uit aan goed eten en drinken. Maar de gerechten en gewoonten zijn soms toch heel ander…
Gepubliceerd door Serve op 17-03-2014, laatst gewijzigd op 30-04-2018. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.